Xtabay

Xtabay (a se citi Șta-bai) se gaseste in folclorul Mayan, si se crede ca-si are originea undeva in peninsula Yutacan (Mexic)

Legenda lui Xtabay 

Picture showing the Xtabay demon as a half naked women behind a tree
Xkeban
Se spune ca intr-un sat Mayan traiau doua fete tinere, ambele deosebit de frumoase. Una dintre ele, pe nume Xkeban (se traduce pacatoasa), era foarte buna la suflet, iubea animalele si deseori ii ajuta pe cei saraci si neajutorati. Xkeban era admirata pentru aceste calitati, insa totodata era si barfita si dispretuita, in special de catre femei, pentru caracterul sau usuratic. Pacatul ei era ca foarte usor cadea in patul barbatilor, oricui i-ar fi cerut-o. Totusi, orisice cadouri ar fi primit de pe urma legaturilor cu barbatii din sat, ea le daruia cu draga inima celor amarati.
 Cealalta tanara, pe nume Utz-Colel, era cinstita si dreapta, insa dispretuia in mod vizibil orice nu-i placea, avand o inima rece si plina de mandrie. Intr-o zi, satul a fost invaluit de o mireasma imbatatoare si oamenii au pornit sa caute sursa acelui miros. Ajungand la casa lui Xkeban, au gasit-o pe aceasta moarta, in descompunere, pazita doar de animalele pe care adeseori le hranea si le adapostea in casa ei, care o si pazeau de muste si alte insecte. Cu totii s-au uimit de acest lucru, in special Utz-Colel care a si spus ca este imposibil ca trupul descompus al lui Xkeban sa miroae atat de frumos. Doar daca, a adaugat ea, sunt vraji la mijloc, ori vreo legatura cu vreun demon.
 "- Daca aceasta femeie usoara imprastie un asemenea miros fermecator, probabil cand voi muri eu va mirosi cu mult mai frumos", a mai adaugat Utz-Colel. 
In cele din urma, satenii au ingropat-o pe Xkeban, iar in ziua urmatoare mormantul ei era acoperit cu flori, ce raspandeau aceeasi aroma ca si trupul ei.
Picture of the Xtabay demon, previously known as Utz-Colel when alive
Xtabay
Soarta a facut ca Utz-Colel sa moara si ea, curata, virgina, iar oamenii nu au uitat cele spuse de ea la moartea lui Xkeban. S-au adunat cu totii pentru a participa la funeralii, insa au fost izbiti de mirosul natural al cadavrului acesteia intrat in putrefactie. Nu intelegeau nici ei de ce aceasta din urma nu mirosea macar la fel de frumos ca cealalta, care fusese o pacatoasa. Xkeban era cunoscuta tuturor pentru virtutile si onestitatea ei. Pana si pe mormantul acesteia au rasarit cacturi si alte plante spinoase, nici urma de frumoasele flori.
Pe lumea cealalta, Utz-Colel si-a dat seama ca pacatele lui Xkeban fusesera pacate din dragoste, si nu din rautate, si de aceea se si intamplase minunea, ca si cum ar fi fost a sfanta si nu o pacatoase.
Astfel, Utz-Colel a decis sa se intoarca pe pamant, ajutata de un demon de dincolo, si sa imite faptele lui Xkeban. Insa nu a realizat ca actiunile lui Xkeban veneau dintr-o inima pura, si ca acest lucru o iertase pe Xkeban de pacate. Astfel, Utz-Colel a devenit Xtabay. Aceasta isi asteapta de obicei victimele la umbra copacilor, unde isi piaptana parul lung si ii seduce pe acestia. Odata cazuti in farmecul lui Xtabay, barbatii mor in urma actului sexual infernal cu aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu